Cele mai cunoscute tipuri de perle naturale

Cele mai cunoscute tipuri de perle naturale

Exista vreo diferenta intre perlele naturale si perlele de cultura? Una singura: modalitatea prin care firul de nisip sau bucata de tesut ori margica ajunge in interiorul molustei in care va creste perla. In cazul perlelor naturale, firul de nisip ajunge singur, natural, accidental in interiorul molustei. In cazul perlelor de cultura, bucata de tesut sau micile margele sunt introduse artificial, de catre om, in corpul molustei. In rest, procesul de formare a perlelor este acelasi. Si perlele de cultura sunt perle naturale.

Perlele Akoya

Aceste perle cresc in apele din China si Japonia de peste 100 de ani si pot fi recunoscute dupa forma perfect rotunda si luciul intens. Cea mai intalnita culoare este alb sau crem, insa perlele Akoya pot fi si argintii sau aurii.
Perlele Ayoka sunt produse de stridiile din specia Pinctada si au o dimensiune care variaza intre 4 si 10 mm.

Perlele Freshwater

Aceste perle sunt cele mai accesibile ca pret si cresc cu precadere in apele raurilor, iazurilor si lacurilor, in special in China. Desi se aseamana ca forma cu perlele Ayoka, acestea nu au un luciu la fel de intens. Perlele Freshwater pot fi gasite in culori pastelate, iar dimensiunea lor variaza intre 2 si 25 mm.

Perlele Tahitiene

In ciuda numelui, aceste perle nu cresc in Tahiti, ci in insulele din Polinezia Franceza. Acestea sunt singurele perle naturale in culori inchise, fiind produse de stridiile din specia Pinctada. Perlele Tahitiene se gasesc intr-o varietate de culori, precum albastru, violet, verde sau gri-argintiu, fiind cunoscute sub denumirea de perle negre. Dimensiunea lor variază între 8 și 15 mm.

Perlele South Sea

Acestea cresc cu precadere in Australia, Filipine si Indonezia, fiind printre cele mai scumpe perle din lume. Culoarea lor variază intre alb si auriu, fiind cele mai mari perle de apa sarata intalnite pana acum. Perlele South Sea sunt rotunde, sub forma de picatura sau ovale. Dimensiunea lor variaza intre 8 si 18 mm si sunt produse de specia de stridii Pinktada maxima.

Perlele Mabe

Perlele Mabe sunt un tip special de perle datorita formei plate, semisferice pe care o au. Aceasta forma este data de modul in care este creata perla: in loc sa se ataseze de corpul molustei, perla creste atasata de cochilie. Perlele Mabe cresc in apele din Australia, Indonezia, Japonia si Polinezia Franceză. Pot fi gasite in diverse culori, de la roz deschis pana la nuante de albastru, insa pot avea si culori spectaculoase, care imbina nuantele de roz cu irizatii aurii.

Perlele Keshi

Perlele Keshi sunt perle de apa sarata formate accidental atunci cand molusca respinge nucleul, permitand dezvoltarea unor perle cu forme diverse. Aceste perle au un luciu superior, fiind formate doar din sidef. Culorile intalnite sunt diverse, de la alb, la negru cu reflexii curcubeu, roz-aurii sau argintii. Dimensiunile variaza intre 5 si 20 mm.

Perlele Kasumi

Perlele Kasumi sunt unele dintre cele mai rare si scumpe perle din lume. Sunt perle nucleate de apa dulce, cultivate în apele lacului Kasumi ga Ura din Japonia. Acestea nu sunt supuse nici unui tratament, ci doar frecate cu sare pentru a fi curatate si apoi clatite. Sunt renumite pentru culorile naturale intense si luciul deosebit. Dimensiunea poate varia intre 12 si 18 mm.

Perlele Edison

Perlele Edison sunt rezultatul cercetarii unei familii de cultivatori de perle. Dupa 12 ani de studii si incercari, ei au obtinut o noua specie gigant de apa dulce, dar cu trasaturile exotice, culorile si calitatea perlelor de apa sarata. Majoritatea perlelor de cultura sunt obtinute prin implantarea de tesut, dar la perlele Edison se implanteaza o margica, la fel ca in cazul perlelor de apa sarata. Se implanteaza intr-o molusca selectionata genetic dupa niste criterii strict secrete. Doar o singura perla este cultivata intr-o scoica, astfel incat sa poata creste cat de mult. Perlele Edison au un luciu deosebit si pot avea culori extrem de puternice, pornind de la alb si ajungand la roz, auriu, metalic, pruna si mov.

Alte tipuri de perle care pot fi intalnite sunt perlele Melo, Conch, Abalone, Pinna sau Scallop.

Cea mai mare perla naturala descoperita este produsa de scoica Tridacna Gigas. Este o perla nesidefata, calcaroasa, cu o greutate de 6,4 kg si o dimensiune de 238 mm. Aceasta a fost descoperită in Filipine, in insula Palawan.

In magazinul nostru, gasesti diferite tipuri de perle naturale, cadoul ideale pentru tine sau pentru cineva drag.

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!